Vliv Evropské unie na nečlenské evropské státy - Linhart, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce s názvem "Vliv Evropské unie na nečlenské evropské státy" se zabývá vzájemnými vztahy této instituce s vybranými nečlenskými státy Evropy, přesněji pak Srbské republiky, Norského království a Spojeného království Velké Británie a Severního Irska. Text definuje zahraniční politiky Evropské unie a zjišťuje její politicko-právní dynamiku a vzájemné propojení s preferovanými evropskými státy. Diplomová práce má za cíl zjistit ekonomicko-hospodářské a environmentální vztahy mezi zmíněnými hráči. Další ambicí práce je uvést současné bilaterální vztahy, zahraniční, bezpečnostní a obranné politiky a popisovat vzájemné ovlivňování legislativního rámce v daných oblastech. Diplomová práce představuje kooperaci EU s nečlenskými státy, respektive popisuje existující vazby v mnoha oblastech a přináší okolnosti zamítnutí členství Norského království do této struktury, odůvodnění vystoupení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska a opuštění od mnohaletého členství, a naopak zájmy Srbské republiky stát se rovnocenným členem a partnerem Evropské unie po vzoru jiných členských států. Vedle nezbytného historického vhledu do integračního vývoje Evropské unie je podstatnou částí diplomové práce zdůvodnění stále trvajícího nebo nově vzniklého nečlenství vybraných evropských států v EU. V souvislosti s tím však existuje četná spolupráce společenství s jednotlivými státy, a právě na tyto vzájemné kooperace text práce míří. Diplomová práce posuzuje nejen vztahy a důvody, ale i výhody proč být, či nebýt členem Evropské unie. Zároveň je komplexním textem pro oblast Společné zahraniční a bezpečnostní politiky, Společné bezpečnostní a obranné politiky, zahraniční politiky a Evropské politiky sousedství.
The Influence of the European Union on Non-Member States of Europe
Keywords: Evropská unie; Srbská republika; Norské království; Spojené království Velké Británie a Severního Irska; zahraniční politika; bezpečnostní a obranná politika; bilaterální vztahy; spolupráce; legislativa; ekonomika a životní prostředí.; European Union; Republic of Serbia; Kingdom of Norway; United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland; foreign policy; security and defence policy; bilateral relations; cooperation; legislation; economy and environment.