Porodní plán - vize a skutečnost - Mošová, Kristina (Jihočeská univerzita, 2010)
Porodní plán - vize a skutečnost V současné době se začínají v porodnictví objevovat nové přístupy k vedení porodu a péči o matku a novorozence a čím díl větší počet žen přichází k porodu s porodním plánem. U většiny obsahuje požadavky na způsob vedení porodu, přítomnost partnera a využívání nejrůznějších pomůcek. S posledně jmenovaným se pojí základní otázka vztahu porodní plán a ošetřovatelský personál. Ženy přicházejí s nejrůznějšími požadavky a cílem porodní asistentky by mělo být jejich přáním vyhovět. Mnohdy ale narážejí na problém, že jim k plnění přání svých klientek scházejí odpovídající prostory a pomůcky. Tato bakalářská práce má dva cíle, a to zjistit, jak jsou na porodních sálech plněny požadavky a přání rodiček, které mají zapsané ve svých porodních plánech a zda mají porodní asistentky pro plnění těchto přání podmínky. V teoretické části je popsána problematika způsobu vedení porodu, forma a obsah porodního plánu, kde je kladen důraz na rozvedení nejčastějších požadavků žen a úloha porodní asistentky v péči o těhotnou, rodičku a šestinedělku. Z výsledků výzkumu vyplívá potvrzení stanovených hypotéz. Rodičkám, které přicházejí na porodní sál s porodním plánem je v jejich požadavcích vyhověno. Rodičky vyjadřují spokojenost s péčí v porodnici dle saturace plnění svého porodního plánu. Výzkumné otázky byly položeny takto. Mají porodní asistentky podmínky pro plnění porodních plánů? Jsou požadavky rodiček realizovatelné v podmínkách porodnice? Na základě kvalitativního výzkumu jsme nalezly odpovědi na výzkumné otázky, které můžeme zformulovat do hypotéz. Porodní asistentky mají podmínky pro plnění porodních plánú. Pořadavky rodiček jsou realizovatelné v podmínkách porodnice.
A Birth Plan- vision and reality
Keywords: Porod. Porodní plán; Alternativní vedení porodu; Porodní asistentka; Birth; Child Delivery Plan; Alternativ Delivery; Midwife