Humor ve vybraných prózách české literatury 60. let 20. století - Blažková, Táňa (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce zpracovává téma, jež spadá do oblasti české literatury druhé poloviny 20. století. Zaměřuje se na popis humorných prvků ve vybraných literárních dílech. Díla jsou žánrově i tematicky odlišná a v závěru práce jsou společně reflektována. Hlavním literárním pramenem jsou analyzované tituly a kniha esejů Sylvie Richterové Ticho a smích. První kapitola představuje nástin atmosféry 60. let, druhá pak tematické a žánrové vymezení vydávaných děl v tomto desetiletí. Třetí kapitola je metodologickým průvodcem komiky. Ve čtvrté až sedmé kapitole jsou analyzována jednotlivá literární díla z několika základních bodů - kompozice, jazyk, postavy a dále popis charakteru postav a tematiky.
Humour in a selected of Czech prose literature of 1960s
Keywords: Humor; smích; vtip; analýza; šedesátá léta; česká literatura; humorná próza; text-appeal; Miloslav Švandrlík; Milan Kundera; Ludvík Aškenazy; Josef Škvorecký; Sylvie Richterová; Humor; laugh; joke; analyse; sixties; Czech literature; humorous prose; text-appeal; Miloslav Švandrlík; Milan Kundera; Ludvík Aškenazy; Josef Škvorecký; Sylvie Richterová