Bezlepková dieta nejen u pacientů s celiakií - Dvořáková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2015)
Tématem bakalářské práce je Bezlepková dieta nejen u pacientů s celiakií. Teoretická část se zabývá popisem bezlepkové diety a všech onemocnění, při kterých je léčba bezlepkovou dietou nezbytná. Je zde nastíněn i dnešní trend konzumace bezlepkové diety. Pro zpracování praktické části byla zvolena metoda kvalitativního výzkumu. Výzkumný soubor tvoří 15 respondentů, kteří 14 dnů do záznamu stravy zapisovali veškeré zkonzumované jídlo. Pomocí programu Nutriservis byly jídelníčky vyhodnoceny podle průměrné hodnoty energie, bílkovin a vlákniny a byly srovnány s doporučenými denními hodnotami. Respondenti byli rozděleni do 3 skupin podle stravování. První skupinu tvoří lidé se stravou bez omezení, ve druhé skupině jsou pacienti s celiakií a v poslední skupině jsou zařazeni lidé dodržující bezlepkovou dietu, aniž by jim byla prokázána celiakie či alergie na lepek. Jednotlivé skupiny byly porovnávány i mezi sebou. Dále pomocí rozhovorů bylo zjištěno, z jakého důvodu respondenti drží bezlepkovou dietu a zda se během té doby změnil či zlepšil jejich zdravotní stav. Výzkumná část bakalářské práce měla za cíl zmapovat kvalitu jídelníčku u bezlepkové diety. Při porovnávání se stravou bez omezení výzkum nedospěl k velkým rozdílům mezi jednotlivými skupinami respondentů. Největším problémem u všech skupin je nízký příjem vlákniny. Při rozhovorech zjišťujících z jakého důvodu respondenti dodržují bezlepkovou dietu a zda pro ně měla nějaký pozitivní účinek, byly odpovědi různé. U problému s atopickým ekzémem a migrénou se dodržování bezlepkové diety osvědčilo, naopak tomu je u problému se zácpou nebo zažívacími potížemi. V jednom případě byl respondent přesvědčen o škodlivosti lepku, a z toho důvodu už 15 měsíců nekonzumuje stravu obsahující lepek. Nyní se cítí méně unaven a uvádí i snížení váhy o 4 kg.
Gluten-free diet not only in coeliacs
Keywords: Alergie; bezlepková dieta; celiakie; Duhringova dermatitida; glutenová ataxie; glutenová senzitivita; neceliakální glutenová senzitivita; Allergies; gluten-free diet; celiac disease; dermatitis Duhring; gluten ataxia; gluten sensitivity; non-celiac gluten sensitivity