Systém Montessori a současná česká mateřská škola - Veselá, Lenka (Jihočeská univerzita, 2009)
V teoretické části své bakalářské práce jsem se zaměřila na popis systému Montessori. Z prostudované literatury jsem vybrala několik myšlenek Marie Montessori, které mne zaujaly a podle mého názoru dobře vystihují podstatu její metody. Pro pochopení toho, jak Marie Montessori dospěla ke své metodě jsem považovala za důležité uvést kapitolu o vzniku prvního Domu dětí, kde metoda Montessori "vykrystalizovala". V kapitole "Jednotlivé oblasti učení" přibližuji metodu Montessori tak, jak je praktikovaná v dnešních mateřských školách. Proto, abych získala možnost porovnat v dnešní době preferovaný osobnostní přístup k dítěti, jsem nejprve definovala jeho vývoj a podstatu a poté hledala souvislosti s metodou Montessori. V závěru teoretické části se snažím přiblížit individualizaci v současné mateřské škole a individualizaci v Montessori mateřské škole. V praktické části jsem se zaměřila na zjišťování toho, jak jsou naplňovány jednotlivé potřeby dětí v mateřských školách s běžným provozem a v Montessori mateřských školách. Hledám zde případné souvislosti či rozdíly.
The Montessori System and Present Czech Kindergarten
Keywords: Montessori; senzitivní období; připravené prostředí; pomůcky; opakování úkonů; svoboda volby; praktický život; smyslový materiál; jazykový materiál; kosmická výchova; matematický materiál; osobnostní přístup; individualozce; Montessori; Sensitive Periods; Prepared Environment; Educational Materials; Repetition Of Acts; Freedom Of Choice; Practical Life; Sense Materials; Language Materials; Cosmic Education; Math Materials; Personality Attitude; Individualization