Analýza mluveného projevu sportovních komentátorů - Červenková, Martina (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou mluveného projevu sportovních komentátorů. Konkrétně komentátorů přímých přenosů hokejových utkání. Teoretická část obsahuje zmínku o médiích, jakožto neodmyslitelné součásti přenosu hokejových zápasů, a o sportovní žurnalistice. Dále charakteristiku národního jazyka a jazykových prostředků. Praktická část práce se věnuje analýze mluveného projevu sportovních komentátorů z hlediska roviny lexikální. Je zaměřena na výskyt vybraných jazykových prostředků a jejich klasifikaci. Zdrojem pro praktickou část budou vybraná utkání z hokejových šampionátů ze čtyř časových období (60. léta, 80. léta, 90. léta a současnost).
Analysis of speech of sports commentators
Keywords: mluvený projev; lední hokej; jazykové prostředky; sportovní žurnalistika; masová média; speech; ice hockey; language devices; sports journalism; mass media