Teorie jazykového deficitu B. Bernsteina a její význam pro pedagogiku - Bláhová, Klára (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá teorií jazykového deficitu B. Bernsteina. Nejprve představuje sociálních determinanty vzdělávání pomocí definice tzv. jazykových kódů. V dalších kapitolách se věnuje tomu, jak uvedená zjištění ovlivňují proces vzdělávání a otázce zpřístupnění školního vzdělávání nižším sociálním vrstvám. Poslední kapitola mapuje kritiku této teorie vč. ověření platnosti v ČR.
Bernstein´s theory on language deficit and it´s significance in pedagogy
Keywords: teorie jazykového deficitu; jazykové kódy; Basil Bernstein; nerovnosti v příležitosti ve vzdělání; sociální stratifikace; integrační trendy ve vzdělávání; kompenzační vzdělávání; Deficit Theory of Language; linguistic codes; Basil Bernstein; inequalitites in educational opportunities; social stratification; integration trends in education; compensatory education