Šlechtický mecenát v 2. polovině 19. století (Šlechta v Krasoumné jednotě a Společnosti vlasteneckých přátel umění) - Rotrekl, Jan (Jihočeská univerzita, 2007)
Diplomová práce se zabývá podílem historické šlechty na činnosti Společnosti vlasteneckých přátel umění a Krasoumné jednoty. Na základě analýzy výročních zpráv těchto spolků bude vytvořen přehled vybraných šlechtických přispěvatelů a dárců uměleckých děl. Zároveň se věnuje nejvýznamnějším šlechtickým členům Společnosti vlasteneckých přátel umění a Krasoumné jednoty a podobě jejich zájmu o sběratelství a umělecký mecenát. Uvedené problematice předchází ve snaze o její větší ucelenost úvod k tématu, a to ve formě představení nejdůležitějších mecenášských a sběratelských aktivit v zemích Koruny české v době před vznikem jmenovaných institucí.
An aristocratic art patronage in the second half of the 19th century (Aristocracy in the Association of fine arts and the Society of the patriotic friends of arts)
Keywords: šlechta; mecenát; mecenáši; 19. století; Společnost vlasteneckých přátel umění; Krasoumná jednota; šlechtické rody; Thunové; Buquoyové; Schwarzenbergové; aristocracy; art patronage; 19th century; art associations