Používání diskurzivního ukazatele 'che' v rioplatenské španělštině: sociolingvistické zaměření. - Šmídová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2014)
Předmětem této diplomové práce je sociolingvistická analýza konverzačního ukazatele 'che' v rioplatenské španělštině. Úvodní část je věnována teorii a dějinám konverzační analýzy, procesu gramatikalizace a klasifikaci diskurzivních ukazatelů. Autorka dále definuje předmět sociolingvistiky a na základě prací Williama Labova popisuje metodické problémy související se sběrem reálných jazykových dat. Podrobněji je vysvětlen také pojem rioplatenské a porteňské španělštiny. Rekapitulace teoretických poznatků o 'che' byla rozšířena o problematiku vývoje diskurzivních částic z interjekcí. Vlastní sociolingvistický výzkum je založen na kombinaci tří metod: introspekci, kvalitativní a kvantitativní analýze, a jeho jádrem je studium funkcí 'che' a souvislost mezi frekvencí výskytu daného ukazatele a vybranými sociologickými faktory.
The use of the discourse marker 'che' in Rioplatense Spanish: a sociolinguistic approach.
Keywords: konverzační analýza; konverzační ukazatelé; gramatikalizace; sociolingvistika; triangulace; rioplatenská (laplatská) španělština; che.; conversation analysis; conversational markers; grammaticalization; sociolinguistics; triangulation; Rioplatense Spanish; che.