VYBRANÉ ŘEMESLNÉ ŽIVNOSTI A DOMÁCÍ VÝROBA V NĚKDEJŠÍM SOUDNÍM OKRESE ŽĎÁR NA MORAVĚ V PRVNÍ POLOVINĚ 20. STOLETÍ - Kohout, Jakub (Jihočeská univerzita, 2008)
Předkládaná práce postihuje dějiny vybraných řemesel a domácí výroby v někdejším soudním okrese Žďár na Moravě v první polovině 20. století. Na základě dostupných materiálů sleduje organizaci a činnost vybraných řemeslných živností a živnostenských společenstev spolu s domácí výrobou. Pro seznámení se s regionem se první dvě kapitoly zabývají fyzicko - geografickými a sociálně - geografickými charakteristikami. Následuje krátká pasáž, která se snaží popsat širší vazby a vliv státního hospodářství na zdejší region. Dále jsou uvedena jednotlivá živnostenská společenstva působící v dané době v politickém, respektive soudním okrese. Přehledy jednotlivých řemesel v nezbytné tabulkové podobě v každé z obcí s patřičným popisem jsou součástí další kapitoly. Na několika stranách práce jsou analyzovány otázky mobility obyvatelstva a migrace za prací, nechybí ani analýza v podobě nástinu gender problematiky v soudním okrese Žďár na Moravě ve zkoumaném období. Pramenem primárního významu byly fondy uložené ve Státním okresním archivu ve Žďáře nad Sázavou. Dále je pro některé účely použito fondů Moravského zemského archivu v Brně a jeho pobočky v Kunštátu. Pro obrazové přílohy je využito především fondů Regionálního muzea ve Žďáře nad Sázavou a Horáckého muzea v Novém Městě na Moravě. Text je rozdělen celkem do devíti kapitol, některé z těchto jsou dále rozděleny pro větší přehlednost do podkapitol. Přiloženy jsou také přílohy v podobě kartografického a obrazového materiálu - 2 mapy a 16 obrázků, dále pak tabulka a graf vývoje počtu obyvatelstva v regionu v letech 1890 - 1950.
Selected handicraft industry and domestic production in former jurisdiction Žďár na Moravě in the first part of 20th century
Keywords: soudní okres Žďár na Moravě; řemeslo; živnost; podomácká výroba; první polovina 20. století; jurisdiction Žďár na Moravě; handicraft industry; domestic production; the first half of 20th century