Změny odrůdové skladby řepky olejky (Brassica napus L.) v průběhu šlechtění této plodiny - Lhota, Jiří (Jihočeská univerzita, 2021)
V práci je zmapován vývoj šlechtění z hlediska změny odrůdové skladby řepky olejky (Brassica napus L.). Změny odrůdové skladby se především týkají nastavení šlechtitelské práce na snížení obsahu nežádoucích mastných kyselin (kyseliny erukové) a antinutričních látek (glukosinolátů) v semeni řepky. Práce se také zabývá šlechtitelským procesem hybridních odrůd řepky, které v posledních letech převažují nad odrůdami liniovými díky vyššímu výnosovému potenciálu. Dále je v práci uveden přínos šlechtitelské práce, týkající se transgenních odrůd, které mají zvýšenou odolnost vůči patogenům, škůdcům a odrůd tolerantních k herbicidům. Práce je zaměřena také na výnosové parametry jako jsou výnos semene a olejnatost. Vzhledem k celosvětovému významu této plodiny je zmíněná historie pěstování jak v ČR, tak i mimo ni.
Changes of rapeseed (Brassica napus L.) cultivar composition during breeding of this crop
Keywords: řepka olejka; změna odrůdové skladby; transgenní odrůdy; hybridní odrůdy; historie šlechtění řepky; oilseed rape; varietal composition change; transgenic varieties; hybrid varieties; history of rapeseed breeding