Vliv cizinců na trh práce v Jihočeském kraji a okolních krajích - Kostrhounová, Petra (Jihočeská univerzita, 2009)
Tento článek se zabývá cizinci na trhu práce v Jihočeském a Jihomoravském kraji. V úvodu teoretické části jsou popsány obecné zásady fungování trhu práce a legislativní podmínky uplatnění cizinců na trhu práce v ČR. Zmíněna je také podpora zaměstnávání a integrace cizinců na našem území. Praktická část této práce je zaměřena na analýzu situace cizinců na trhu práce ve sledovaných regionech. Každý kraj je nejprve krátce popsán a následně je podrobněji analyzována situace cizinců žijících v daném regionu z hlediska jejich struktury podle občanství, věku a postavení na trhu práce. V následující části jsou oba kraje porovnány z hlediska jejich ekonomické situace a z hlediska cizinců. V závěru jsou uvedeny výsledky provedené analýzy a celá práce je krátce shrnuta. Současně jsou také zmíněny dopady současné ekonomické krize na budoucí vývoj počtu cizinců v České republice.
An Influence of Foreigners on the Labour Market in South Bohemia Region and Neighbouring Regions
Keywords: cizinci; trh práce; zaměstnávání cizinců; Jihočeský kraj; Jihomoravský kraj; ekonomická situace; Foreigners; labour market; employing foreigners; South Bohemia region; South Moravia region; economic situation