Stanovení radiochemické čistoty radiofarmaka TechneScan HDP pomocí chromatografie při použití různých mobilních i stacionárních fází - Raus, Klára (Jihočeská univerzita, 2013)
Nukleární medicína je poměrně mladý lékařský obor. Na odděleních nukleární medicíny se provádí jak diagnostická vyšetření, tak terapie pomocí otevřených zářičů. V současné době převažuje diagnostické využití. Využívaná zobrazovací metoda se nazývá scintigrafie, kdy pomocí scintilační kamery dochází ke snímání rozložení naaplikovaného radiofarmaka. Scintigrafie zobrazuje funkci - lokální akumulace radiofarmaka je závislá na funkčním stavu vyšetřované tkáně. Pomocí scintilačního detektoru, který je zabudován v gamakameře, lze zobrazit rozdělování radiofarmaka v cílové tkáni buď za určitou dobu po aplikaci radiofarmaka (statická scintigrafie) nebo v průběhu času (dynamická scintigrafie). Jedno z nejčastějších vyšetření prováděných na oddělení nukleární medicíny je scintigrafie skeletu. Toto vyšetření je prováděno za použití osteotropního radiofarmaka, které se váže do kostí a odhalí tak patologie způsobené změnou metabolické aktivity. Vlastní provedení vyšetření probíhá pomocí zevní detekce aplikovaného radiofarmaka. Tato detekce může probíhat čtyřmi různými způsoby a to planární zobrazení pouze určité oblasti, celotělové zobrazení celého skeletu, tomografické zobrazení určité oblasti skeletu (SPECT popř. SPECT/CT) či provedení třífázové scintigrafie. Scintigrafie skeletu je velice přínosné vyšetření, které slouží k detekci kostních metastáz při nádorovém onemocnění, k diagnostice primárních maligních kostních nádorů, při průkazu infekčního procesu v kostech, k diagnostice při onemocnění kloubů či při metabolických onemocněních skeletu a také při poranění kostí. Samotné vyšetření je prováděno pomocí radiofarmak. Radiofarmakum po aplikaci slouží jako diagnostický indikátor. Jedná se o léčivý přípravek, ve kterém je včleněn radionuklid, který emituje ionizující záření. Radionuklidy používané v nukleární medicíně jsou připravovány uměle, na pracoviště jsou dodávány buď ve formě k okamžitému použití, nebo jako radionuklidový generátor. Nejčastěji používaným generátorem na odděleních nukleární medicíny je 99Mo/99mTc generátor. Uvedený radionuklidový generátor se skládá ze skleněné chromatografické kolony umístěné v olověném stínícím válci. Tato kolona obsahuje adsorpční materiál (oxid hlinitý), ve kterém je naadsorbován mateřský radionuklid. Z důvodu odlišných chemických vlastností mateřského a dceřiného prvku lze dceřiný radionuklid vymýt (vyeluovat) pomocí vhodného roztoku. Po eluci dochází opět k produkování dceřiného prvku, který lze opětovně vymývat. V praxi se radiofarmaka nejčastěji připravují za použití souprav, které jsou komerčně dostupné - tzv. kity. Kity jsou značeny pomocí roztoku technecistanu sodného, který je získáván z 99Mo/99mTc generátoru. Před podáním radiofarmaka pacientovi je nutné provádět stanovení radiochemické čistoty. Nejčastěji se používá papírová chromatografie a chromatografie na tenké vrstvě. V České republice se pro scintigrafii skeletu používají difosfonáty značené 99mTc (kity TechneScan HDP, případně 6-MDP či 8-MDP). Tato osteotropní radiofarmaka se připravují ve stíněném laminárním boxu v laboratoři pro přípravu radiofarmak na oddělení nukleární medicíny. Příprava se řídí dle pokynů výrobce. Po přípravě, před aplikací pacientovi, se musí provést stanovení radiochemické čistoty. Stanovení radiochemické čistoty u radiofarmaka TechneScan HDP se provádí pomocí chromatografie na tenké vrstvě (iTLC-SG) za použití 13,6% roztoku octanu sodného a methylethylketonu jako mobilní fáze. Toto stanovení je ale pro běžný provoz oddělení náročné z hlediska provedení i z finančního hlediska. Proto se hledala vhodná alternativní metoda. Nová metoda je prováděna pomocí papírové chromatografie za použití 0,9% roztoku chloridu sodného a acetonu jako mobilní fáze. Po provedení 50ti stanovení radiochemické čistoty pomocí lékopisné a alternativní metody bylo zjištěno, že alternativní metoda je použitelná pro rutinní stanovení radiochemické čistoty při běžném provozu oddělení nukleární medicíny.
Determination of radiochemical purity of radiopharmaceuticals TechneScan HDP by chromatography using different mobile and stationary phases
Keywords: nukleární medicína; scintigrafie; radiofarmakum; radiochemická čistota; nuclear medicine; scintigraphy; radiopharmaceutical; radiochemical purity