Komparace penzijního systému ČR a Velké Británie - Vondráková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2017)
Hlavním tématem této bakalářské práce je analýza nastavení a možných rizik penzijního systému České republiky a jeho komparace s nastavením penzijního systému Velké Británie. První část práce je úvod do problematiky sociálního zabezpečení. Dále je v práci obsažen všeobecný popis důchodových systémů, jejich klasifikace a způsoby financování. Analýza důchodových systémů vybraných zemí ukazuje vývoj od historie až po jejich současný stav. Následná komparace je provedena na základě dat získaných z řad vybraných demografických a ekonomických ukazatelů, z kterých jsou na závěr odvozeny návrhy a doporučení pro zlepšení fungování důchodového systému ČR.
Comparison of Pension System of the Czech Republic and United Kingdom
Keywords: důchodový systém; penze; financování; komparace; pension scheme; pension; financing; comparison