Hodnocení půdní organické hmoty ve vzorcích půd s odlišným managementem porostu - Koblic, Štěpán (Jihočeská univerzita, 2023)
Kvalita a množství půdní organické hmoty a obsah celkového organického uhlíku patří mezi důležité faktory, které výrazně ovlivňují vlastnosti půdy. Tato práce je zaměřena na hodnocení půdní organické hmoty ve vzorcích půd s odlišným managementem porostu. V literární rešerši jsou popsány pojmy, které jsou důležité pro pochopení daného tématu. Praktická část se zabývá aplikací mykoparazitických a entomopatogeních hub a bakterií mléčného kvašení na osivo a listy (varianty O1-O9) a pravidelným odběrem půdních vzorků na experimentálních parcelách ve Zvíkově u Českých Budějovic. Odebrané vzorky byly v laboratoři analyzovány a statisticky vyhodnoceny z hlediska fáze odběru půdních vzorků (před setím, během vegetace a při sklizni) a variant managementu. Výsledky ukázaly, že ošetření hrachu setého a lupiny bílé entomopatogenními houbami a bakteriemi mléčného kvašení v ekologicky obhospodařovaných farmách ovlivnilo index řízení uhlíku, index uhlíkové lability, poměr obohacení uhlíku, rychlost oxidace labilní organické hmoty a následně i zásoby organické hmoty v půdě.
assessment of soil organic matter in soil samples with different vegetation management
Keywords: Mykoparazitické a entomopatogenní houby; bakterie mléčného kvašení; půdní organická hmota; celkový organický uhlík; Mycoparasitic and entomopathogenic fungi; lactic acid bacteria; soil organic matter; total organic carbon