Vliv informačních technologií na životní styl u studentů PF - Krauskopf, Jiří (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se zabývá vlivem informačních technologií na životní styl studentů Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Teoretickým východiskem pro praktickou část bylo vymezení pojmu životní styl a popis jeho nejdůležitějších faktorů. Ty jej mohou ovlivňovat pozitivně i negativně. Téma životního stylu je velmi rozsáhlé, proto jsem se v práci zaměřil především na ty nejdůležitější části, které životní styl charakterizují. Dále jsem pojmenoval nejdůležitější informační technologie, které mají či mohou mít vliv na životní styl a jsou navíc přístupné nejenom profesionálním sportovcům, ale i široké veřejnosti. Praktická část je věnována vlastnímu výzkumu, který proběhl pomocí dotazníkového šetření. Zjišťovány byly podoby životního stylu studentů a právě vliv informačních technologií. Data byla následně statisticky vyhodnocena a vyvozen závěr bakalářské práce, který byl diskutován s odbornou literaturou. Zpracováním odpovědí bylo zjištěno, že většina studentů ze zkoumaného vzorku zná zásady zdravého životního stylu, zná a umí užívat moderní technologie, ale pouze 37 % je používá pravidelně a opakovaně.
The Influence of Information Technologies on the Lifestyle of the FoE Students
Keywords: Životní styl; informační technologie; zdraví; pohyb; Lifestyle; Information technologies; health; movement