Putování ve zlých časech očima Kateřiny Tučkové a Olgy Tokarczuk - Krejčiříková, Jindra (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato diplomová práce se snaží postihnout důležitost beletristické literatury jako fenoménu nezbytnému k pochopení dnešního světa. Poukazuje na přínos děl Kateřiny Tučkové a Olgy Tokarczuk, které mohou čtenářům pomoci k vnímání souvislostí historických událostí s dnešní realitou. Ať již půjde o knihu "Vyhnání Gerty Schnirch", která pojednává o odsunu německých obyvatel z tehdejšího Československa po 2. světové válce, nebo příběh bohyň z Kopanic v dobách komunistického režimu v knize "Žítkovské bohyně". V knize "Knihy Jakubovy" autorky Olgy Tokarzcuk jsou nám přiblíženy osudy samozvaného židovského mesiáše Jakuba Franka a jeho stoupenců v Polsku 18. století. Dále je v této diplomové práci přiblížen svět literatury a čtenářů naší doby a možnosti, které svět knih může v dnešní přetechnizované době přinést nám i našim dětem.
Pilgrimage through the hard Times through the Eyes of Kateřina Tučková and Olga Tokarczuk
Keywords: odsun; vyhoštění; pronásledování; putování; komunismus; judaismus; konvertování; literatura; čtenář; Transfer; Deportation; Persecution; Pilgrimage; Communism; Judaism; Converting; Literature; Reader