Rozvoj klastrů v České republice - Majorová, Petra (Jihočeská univerzita, 2016)
Téma diplomové práce je Rozvoj klastrů v České republice. Cílem práce bylo prostřednictvím sociologického šetření provést analýzu, vyhodnocení a rozbor klastrů v rámci krajů se stanovením významů pro jejich rozvoj v České republice. Práce je rozdělena na dvě hlavní části teoretickou a praktickou. Teoretická část obsahuje základní informace o klastrech, jejich přínosnost, proces vzniku i rozvoje a způsoby jejich financování. Část je věnována i klastrové politice a podpoře klastrů v České republice. Praktická část je postavena na výsledcích realizovaného sociologického šetření. Získaná data a poznatky z průzkumu jsou zpracovány a zobrazeny prostřednictvím grafů a tabulek. Součástí praktické části je dále rozdělení klastrů podle jejich existence na územích jednotlivých krajů a je hodnocen jejich přínos pro daný kraj. V souhrnných výsledcích dle krajů se vyhodnocuje celková komunikace a spolupráce mezi členy klastrů, míra závislosti na dotacích, přínosy klastrů pro rozvoj kraje a způsoby financování klastrů.
Development of clusters in the Czech Republic
Keywords: Klastr; klastrová politika; rozvoj; kraj; konkurenceschopnost; spolupráce; podnik; Cluster; cluster politics; development; region; competitiveness; collaboration; company