Analýza vybraných vlivů na mléčnou užitkovost a plodnost u stáda českého strakatého skotu - Kropáček, Roman (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce na téma "Analýza vybraných vlivů na mléčnou užitkovost a plodnost u stáda českého strakatého skotu" se zabývá analýzou mléčné užitkovosti a plodnosti ve vybraném stádě s chovem českého strakatého skotu na základě údajů z kontroly mléčné užitkovosti." V práci byly hodnoceny tyto ukazatele: mléčná užitkovost za normovanou laktaci, obsah tuku a bílkovin v mléce, délka mezidobí, servis periody a inseminačního intervalu. V neposlední řadě se zabývá věkem při prvním otelení a jejím vlivem na mléčnou užitkovost. Porovnávané jsou dojnice na prvních třech laktacích, z období 2016 - 2018. V první části bakalářské práce je zpracována historie a stručná charakteristika českého strakatého skotu. Následující kapitoly se zabývají mléčnou užitkovostí a plodností a vybranými faktory, zmíněnými výše. V experimentální části práce je představen podnik, kde bylo pozorování prováděno. Výsledky jsou vyhodnoceny a prezentovány v tabulkách a grafech a následně porovnány s republikovými výsledky a s literaturou.
The analysis of selected effects on milk yield and fertility in a herd of Czech spotted cattle
Keywords: skot; český strakatý skot; plemeno; dojnice; kontrola mléčné užitkovosti; reprodukce; cattle; Czech spotted cattle; breed; dairy cows; milk yield control; reproduction