Typologie beletristického díla F. B . Vaňka - Gyurcsovicsová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce Typologie beletristického díla Františka Bernarda Vaňka navazuje na bakalářskou práci s názvem František Bernard Vaněk, která byla zaměřena obecně na představení Františka Bernarda Vaňka jako významného kulturního organizátora a regionálního spisovatele na Pelhřimovsku. Na začátku diplomové práce je zmíněno hnutí Katolické moderny a následně stručně nastíněny životopisy a díla autorů, kteří do Katolické moderny patřili a o nichž pojednává tato práce - Františka Bernarda Vaňka a Jindřicha Šimona Baara. V první části diplomové práce jsou představena Vaňkova díla dokumentární, historické povahy. Do této skupiny lze zařadit rukopisné zápisy do Památní knihy poutního místa Křemešníku, stejně jako tiskem vydanou publikaci Pelhřimov za světové války. Do Památní knihy poutního místa Křemešníku, jež plní funkci kroniky, přispěl Vaněk za svého působení na tamější faře třiceti stranami rukopisu. Kniha je uložena ve Státním okresním archivu Pelhřimov ve fondu Farní úřad Křemešník. V jednotlivých kapitolách diplomové práce je pak objasněno, jak F. B. Vaněk přispěl k nebývalému všestrannému rozkvětu poutního místa vrchu Křemešník a jakými prostředky docílil jedinečnosti a čtivosti svého zápisu do knihy. Publikace Pelhřimov za světové války stojí na hranici krásné literatury a literatury faktu a je stejně jako Památní kniha uložena v pelhřimovském archivu, ovšem ve fondu Farní úřad Křemešník. Vaněk v této knize zachytil poměry na Pelhřimovsku za 1. světové války. Diplomová práce osvětluje samotné vlastnosti díla, které jej činí velmi čtivým a autentickým. Kromě toho je zde popsán válečný kulturní život a umělecká činnost v Pelhřimově, jejichž organizátorem byl především F. B. Vaněk. Druhá část práce je komparací vybraných beletristických děl Františka Bernarda Vaňka a Jindřicha Šimona Baara, zaměřila jsem se na jim společné, ale i rozdílné znaky regionální, venkovské prózy. Závěr práce shrnuje veškeré poznatky, nově zjištěné skutečnosti a podtrhuje význam Vaňkova působení na Pelhřimovsku.
The Typology of the beletristic Work of F. B. Vaněk
Keywords: typologie; František Bernard Vaněk; hnutí Katolické moderny; typology; František Bernard Vaněk; movement Katolická moderna