Úloha sestry v péči o klienty s Parkinsonovou chorobou v ambulanci neurologa - Motlová, Eva (Jihočeská univerzita, 2014)
Abstrakt Úloha sestry v péči o klienty s Parkinsonovou chorobou v ambulanci neurologa Tato bakalářská práce se zabývá úlohou sestry v péči o klienty s Parkinsonovou chorobou v ambulanci neurologa. Parkinsonova choroba je progresivně degenerativní onemocnění centrální nervové soustavy s postižením extrapyramidových drah projevující se především poruchou hybnosti, poruchou stoje a chůze, svalovou ztuhlostí a třesem. Podkladem pro vznik je nedostatek dopaminu v bazálních gangliích. Tuto nemoc popsal londýnský lékař James Parkinson roku 1817, po kterém dostalo toto onemocnění pojmenování (Roth, Sekyrová, Růžička a kol.,2009). Závěr bakalářské práce ukazuje, že sestry v neurologické ambulanci ví, v čem spočívá jejich úloha v péči o klienty s Parkinsonovou chorobou, znají toto onemocnění, příznaky, specifika tohoto onemocnění ale dle dotazovaných pacientů všechny sestry své úlohy neplní. V úvahu se musí vzít, že tři dotazovaní pacienti ze čtyř byli soběstační a pomoc zatím nepotřebují ani nevyžadují. Výstupem této bakalářské práce je edukační materiál pro klienty s Parkinsonovou chorobou, který bude umístěn v čekárnách u ambulance neurologů, popř. u sester v neurologické ambulanci.
The role of a nurse in the care of clients with Parkinson disease in the neurology surgery
Keywords: sestra; klient s Parkinsonovou chorobou; ambulance neurologa; nurse; clients with Parkinson; the neurology surgerynurse