Využití pohádkových témat se zaměřením na sourozenecké vztahy se žáky základní školy ze sociálně slabých rodin - Palečková, Adéla (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se zabývá využitím pohádkových témat se zaměřením na sourozenecké vztahy pěti dětí ze sociálně slabých rodin ve věku 10-11 let. Hlavním těžištěm zájmu je srovnání výpovědí dětí o jejich vztahu k sourozencům a jejich odrazu ve výtvarné tvorbě, konkrétně v obrázcích pohádek se sourozeneckou tématikou. Teoretická část je věnovaná popisu teoretických východisek, které tvoří oporu pro praktickou část. Praktická část je zaměřena na interpretaci obrázků vybraných dětí a hledání souvislostí s jejich výpověďmi.
The use of fairy rale themes with a focus on sibling relationship with elementary school pupils from socially disadvantaged families
Keywords: Arteterapie; Sociálně slabá rodina; Sourozenecké vztahy; Sourozenecké konstelace; Pohádky; Základní škola; Art Therapy; Family with social disabilities; Sibling relationships; Sibling constellations; Fairytales; Elementary school