Malíř Friedrich/Bedřich Feigl a jeho rodina, aneb Život mezi národy a metropolemi - Skořepová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2010)
Předkládaná diplomová práce se zabývá osobností malíře klasické moderny Friedricha/ Bedřicha Feigla a snaží se o poznání prostředí, ve kterém se během dvou životních období pohyboval. Na základě rozboru dochované pramenné základny (korespondence, paměti, dobový tisk, vlastní texty malíře) a za pomoci historickoantropologické optiky je Bedřich Feigl, pražský Němec židovského původu, zasazen do sítě sociálních vztahů, která se utvářela v Praze a Berlíně během první poloviny 20. století. Práce je rozdělena na dvě základní části. První část je věnována pražskému období, kdy Feigl spolu se svými vrstevníky začal budovat vlastní příběh umělce. Druhá část pojednává o Feiglově životě v Berlíně, o jeho možnostech uplatnit se jako částečný cizinec v zahraničí a dotýká se i Feiglova vnímání vlastní identity.
The painter Friedrich/ Bedřich Feigl and his family, or The life between nations and metropolises
Keywords: česko - německo - židovské vztahy; klasická moderna; vlastní příběh umělce; vnímání vlastní identity; metropole Praha - Berlín v první polovině 20. století; czech - german - jewish relationships; classical modern era; own artist?s story; perception of own identity; metropolises Prague - Berlin in the first in the first half of the twentieth century