Taxonomy of selected groups of the genus Caloplaca - Šoun, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá fylogenezí, taxonomií a nomeklaturou vybraných skupin lišejníků rodu Caloplaca. Detailně byla studována s použitím molekulárních metod (sekvencí ITS), morfologie a chemie především skupina C. cerina. Studie byla založena na materiálu z Evropy a v menším rozsahu také ze Severní Ameriky a západní Asie. Studie odhalila neočekávané množství fylogenetických linií a popsány byly tři nové druhy (C. sterilis, C. subalpina, C. thracopontica). Další studie se detailně zabývala nomenklaturou, taxonomií, morfologií a v menší míře též ekologií dvou blízce příbuzných druhů ze skupiny C. aurantia (C. aurantia, C. flavescens). Stanoven byl neotyp druhu C. aurantia. Zrevidováno bylo rozšíření obou druhů v rámci České republiky. Málo známý druh C. aurantiomurorum z Alžírska byl lektotypifikován a synonymizován s C. aurantia. Vyjma dvou zmíněných skupin byly s použitím molekulárních (sekvencí ITS) a fenotypických dat studovány druhy C. phlogina and C. scythica. Přestože se druhy částečně liší v barvě stélky a výrazně v rozšíření bylo zjištěno, že se jedná o stejný druh.
Taxonomy of selected groups of the genus Caloplaca
Keywords: Caloplaca; Černé moře; Česká republika; disjunktní rozšíření; Evropa; fenotypická variabilita; fylogeneze; klíč; kryptické druhy; lichenizované houby; lišejníky; morfologie; nomenklatura; nrDNA ITS; rozšíření; semi-kryptické druhy; střední Evropa; taxonomie; Teloschistaceae; Teloschistales; typifikace; vymezení druhu; Black Sea; Caloplaca; central Europe; cryptic species; Czech Republic; disjunct distribution; distribution; Europe; key; lichenized fungi; lichens; lichen-forming fungi; morphology; nomenclature; nrDNA ITS; phenotypic variability; phylogeny; semi-cryptic species; species delimitation; taxonomy; Teloschistaceae; Teloschistales; typification