Odsun - vyhnání českých Němců z Kaplicka pohledem pamětníků - Musilová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce se věnuje tématu odsunu - vyhnání českých Němců z českého pohraničí, ke kterému došlo po druhé světové válce, a mapuje průběh nuceného vysidlování v Kaplici a jejím okolí v jižních Čechách nejen skrze dostupná data, ale především skrze konkrétní příběhy. Teoretická část práce se zabývá společným soužitím Čechů a Němců na českém území a historickými okolnostmi, jež vedly k jeho hořkému konci, a dále nastiňuje průběh odsunu i jeho dopady pro celé Československo. Praktická část tyto informace rozšiřuje o konkrétnější poznatky o průběhu i důsledcích vázaných k jihočeskému pohraničí a doplňuje je paměťmi těch, kteří byli k odchodu donuceni, přičemž se pokouší postihnout především to, jakým způsobem o této události dnes smýšlí.
The removal - expulsion of Czech Germans from Kaplice and its surroundings through the eyes of contemporary witnesses
Keywords: Češi; Němci; odsun; transfer; vyhnání; nucené vysídlení; druhá světová válka; Konrad Henlein; Edvard Beneš; Sudety; pohraničí; Czechs; Germans; removal; transfer; expulsion; forced displacement; Second World War; Konrad Henlein; Edvard Benes; Sudetenland; borderland