Význam pohybových aktivit u seniorů - Seifertová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2007)
Práce se zabývá významem pohybových aktivit u seniorů. Pohyb je základním projevem života, ovlivňuje fyzickou stránku, posiluje duševní zdraví a je regulátorem psychických zátěží. Stárnutí je proces probíhající individuelně a dochází při něm k určitým změnám v organismu. Každý, kdo pracuje se seniory, musí být seznámen se základními údaji o průběhu stárnutí. Pohybové aktivity jsou pro tuto věkovou kategorii zásadní, udržují fyzickou zdatnost a psychickou odolnost. Pomáhají vyrovnat se s každodenními situacemi. Aby skutečně cvičení dosáhla žádaného efektu je nutné dodržovat určité zásady a respektovat individuální rozdíly. Úkolem pracovníků je seniory dostatečně motivovat. Dnes existuje již široká nabídka vhodných pohybových aktivit, které směřují k soběstačnému a spokojenému životu ve vyšším věku.
Importance of Movement for Seniors
Keywords: pohyb; pohybová aktivita; stárnutí; senioři; kvalita života; styl života; fyzické; psychické zdraví; zatěžování seniorů; movement; movement activity; ageing process; seniors; quality of life; life style; physical; psychical health; physical straining for seniors