Postoje mladých lidí k problematice nevěry - Mikšová, Libuše (Jihočeská univerzita, 2011)
Název mé diplomové práce je: Postoje mladých lidí k problematice nevěry. Manželská/partnerská nevěra představuje jeden z problémů současné rodiny a partnerského soužití a jsou s ní spojeny některé další společensky nežádoucí jevy, jako je například úroveň rozvodovosti, hostilis v rodině apod. V současné době není nevěra společensky odsuzována, stává se každodenní součástí našeho života. Pro vypracování výzkumné části diplomové práce bylo použito kvantitativního výzkumu, metoda dotazování, technika dotazníku. Výzkumný soubor tvořilo 200 respondentů ? 100 mužů a 100 žen ve věku od 16 do 26 let, kteří neuzavřeli manželství. Respondenti byli studenty středního odborného učiliště, střední odborné školy, gymnázia a vysoké školy v Jindřichově Hradci. Každá škola byla zastoupena 50 respondenty. Cílem práce byla zjistit obecně postoje středoškoláků a vysokoškoláků, mužů a žen k problematice nevěry. V souvislosti s cíli práce byly stanoveny dvě hypotézy. H1 - Vysokoškoláci jsou k nevěře tolerantní ve stejné míře jako středoškoláci. H2 - Ženy, na rozdíl od mužů, proklamují snahu případnou nevěru svému partnerovi odpustit. Z výsledků provedeného výzkumu vyplynulo, že se nepodařilo prokázat vztah mezi současnou úrovní vzdělání a tím, zda by respondent odpustil případnou něvěru partnerovi. Tudíž H1 nebyla potvrzena. Dále se nepodařil prokázat vztah mezi pohlavím a tím, zda by respondent odpustil případnou nevěru svému partnerovi. Tedy ani H2 nebyla potvrzena. Z výsledků vyplývá například, že většina mladých lidí z mého výzkumného souboru si uvědomuje, že nevěra není správná, z toho více než polovina ale připouští fakt, že se prostě stává, pětina jí považuje dokonce za morálně nepřípustnou. Pouze necelá třetina by odpustila svému partnerovi/partnerce nevěru. Většina mladých lidí považovala nevěru za nejzávažnější provinění ve vztahu. Mezi mladými lidmi převažoval názor, že by se partner(ka) měl(a) k nevěře přiznat, protože partneři by měli být k sobě upřímní. Téměř polovina by byla ochotna tolerovat nevěru partnera/partnerky, pokud by byla ojedinělá a nebude se opakovat. Výsledky mé diplomové práce přispívají k větší informovanosti o postojích mladých lidí k problematice nevěry.
Attitudes of young people towards infidelity in partnerships
Keywords: manželský/partnerský vztah; nevěra; nevěrná žena; nevěrný muž; podváděný partner/partnerka; věrnost; marriage/partnership; infidelity; unfaithful woman; unfaithful man; cheating partner; fidelity