Aktivizující metody a techniky učení v předmětu chemie na základní škole - Budková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem práce bylo prokázat efektivitu vhodných technik učení a aktivizujících metod do výuky předmětu chemie. Snahou bylo zvýšit aktivitu žáků, vhodným vedením vyučovací hodiny je zaujmout probíraným učivem a dosáhnout lepšího pochopení učiva u vybrané skupiny žáků na konci výzkumu. V rámci experimentu byly zvoleny dvě skupiny žáků z 9. tříd. Každá třída se nacházela na jiné škole. Za experimentální skupinu byla zvolena třída na Základní škole v Počátkách. Při experimentální výuce byla výuka doplňována vhodnými aktivizujícími metodami a technikami učení. Kontrolní skupinu tvořila třída ze Základní školy ve Žďáru nad Sázavou. Tato skupina byla vyučována tradičními metodami. Na základě vyhodnocení vstupních a výstupních testů byly získány výsledky, které potvrdily efektivitu experimentální výuky.
Actuating methods and techniques of teaching in the subject of Chemistry at elementary school
Keywords: aktivizující metody; techniky učení; třída; žáci; experimentální výuka; základní škola; kontrolní skupina; experimentální skupina; Actuating methods; techniques of teaching; class; pupils; experimental teaching; elementary school; supervisory group; checking group