Analýza vybraných aspektů hnízdní biologie potápky roháče (Podiceps cristatus) - Marková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem této práce bylo provádět monitoring sezónního vývoje početnosti a distribuce hnízd potápky roháče (Podiceps cristatus) na Nadějské rybniční soustavě. Dále sledovat některé faktory, které by mohly ovlivnit úspěšnost hnízdění u uvedeného druhu. Pozornost byla soustředěna především na přítomnost uměle vysazených kachen divokých (Anas platyrhynchos), které mohly být významným faktorem, jež může negativně ovlivňovat úspěšnost hnízdění. Součástí studie bylo také detailní sledování průběhu hnízdění u vybraných hnízdních párů pomocí fotopasti. Do sledování průběhu hnízdění bylo zahrnuto i měření teploty v hnízdě pomocí teplotního dataloggeru. Jak již bylo zmíněno, studie byla prováděna na Nadějské rybniční soustavě, která je tvořena 15 rybníky a nachází se v blízkosti obce Frahelž. Výzkum probíhal od 14. 4. 2015 do 28. 10. 2015. V roce 2015 bylo na Nadějské rybniční soustavě nalezeno a změřeno 37 hnízd. Na rybníku Skutku se nacházel nejvyšší počet hnízd (34), na rybníku Láska byla nalezena 2 hnízda a na rybníku Rod 1 hnízdo. Většina hnízd byla situována na volnou vodní hladinu (30 hnízd) a zbylých 7 hnízd bylo umístěno do hustšího porostu. Celkem byly získány parametry 111 vajec, z nichž 100 vajec bylo nalezeno ve hnízdech na rybníku Skutek, 8 vajec na rybníku Láska a 3 vejce v jediném hnízdě na rybníku Rod. Během sledování hnízda fotopastí bylo zaznamenáno jeho zničení skupinou kachen divokých a tím pádem také prokázán negativní vliv uměle vysazených kachen divokých. V průběhu hnízdění byla maximální naměřená teplota v hnízdě 33,8 °C.
Analysis of selected aspects of the breeding biology of Great Crested Grebe (Podiceps cristatus)
Keywords: potápka roháč; Nadějská rybniční soustava; hnízdní úspěšnost; kachna divoká; The Great Crested Grebe; Naděje fishpond system; nesting success; The Wild Duck