Analýza návštěvnosti revírů Českého rybářského svazu v rámci celosvazového rybolovu - Šmíd, Pavel (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem práce bylo sledovat návštěvnost, množství docházek a úlovků na revírech Českého rybářského svazu (ČRS). Vybraná data týkající se zejména Jihočeského územního svazu ČRS byla vyhodnocena a graficky prezentována. Na modelovém trofejním revíru Vltava 24 se speciálním managementem byly vyhodnoceny denní docházky a úlovky a bylo porovnáno chování rybářů během prvních dvou let nového managementu. Druhou částí práce bylo vytvořit model, který bude podkladem pro návrh změn přerozdělení finančních prostředků v rámci systému celosvazového rybolovu (vybrané za tzv. celosvazové povolenky, platné na všech revírech ČRS). Byla vyhodnocena návštěvnost a úlovky ryb v kilogramech dosažené na revírech jednotlivých územních svazů (ÚS). Byly posouzeny současný systém přerozdělení finančních prostředků i předchozí návrhy na změny, které nebyly přijaty. Současný systém využívající k rozdělení finančních prostředků (řádově 80 mil. Kč ročně) pouze vykázané kg ulovených ryb nejvíce zvýhodňuje ÚS s velkým počtem členů, nejméně výhodný je pro územní svazy obhospodařující velké plochy revírů. V rámci DP byl navržen model přerozdělení finančních prostředků, který zahrnuje další náklady sportovního rybolovu, jako jsou péče o revíry (vázaná na plochy rybářských revírů) a nájmy a využívá docházky a ponechané úlovky. Model bude podkladem pro další jednání v rámci ČRS.
Analysis of fishing pressure at sport fisheries managed by Czech Angling Union under the united fishing system.
Keywords: sportovní rybolov; návštěvnost; úlovky; finanční toky; Vltava; hospodaření na rybářských revírech; modelování; povolenka; angling; fishing pressure; catch statistics; financial flow; the Vltava River; management of fisheries; modelling; fishing permits