Sbírka příkladů z finanční matematiky pro ZŠ - Hrušková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce je zaměřena na úlohy a jejich řešení z finanční matematiky. Sbírka je určena pro 2. stupeň základní školy. Východisky pro tuto práci jsou Národní strategie finančního vzdělávání, RVP pro základní školy, ŠVP vybraných škol, učebnice matematiky pro druhý stupeň ZŠ. První část obsahuje vymezení pojmu finanční gramotnost, dále hodnocení současné situaci finanční gramotnosti. Druhá část předkládá úlohy, které jsou rozděleny podle učiva. Úlohy jsou zaměřeny na využití matematických operací při práci s financemi v každodenním životě. Ke každému tématu je stručně vymezena teorie.
Collection of exercises of financial mathematics for lower secondary school
Keywords: Sbírka; úlohy; příklady; finanční gramotnost; finanční matematika; peníze; 2. stupeň ZŠ; cena; placení; měna; měnové kurzy; tvorba ceny; DPH; úrok; úročení; inflace; spoření; úvěr; Collection; exercises; examples; financial literacy; financial mathematics; money; lower secondary school; price; payment; currency; currency rates; price-making; VAT; interest; interest running; inflation; saving; loan