Téma smrti v díle Terry Pratchetta Úžasná Zeměplocha - Šolc, Jakub (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zaměřuje na aspekty smrti v díle Úžasná Zeměplocha (angl. Discworld) Terry Pratchetta. V první části práce je na vybraných textech nastíněn vývoj smrti v literární historii. Jednotlivé texty jsou vybrané v závislosti na podobnosti motivů s knihami Úžasné Zeměplochy. V druhé, hlavní části jsou popsány a analyzovány jednotlivé prvky a symboly Zeměplochy v příbězích Terry Pratchetta, které autor používá v souvislosti se smrtí. U každého elementu je naznačen možný původ, funkce a poté zasazení do kontextu autorova světa.
The theme of death in Terry Pratchett´s Discworld