Islámské ženské organizace v západní Evropě - Kyptová, Romana (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce se zabývá postavením muslimských žen ve společnosti a jejich integrací do západní Evropy. Práce se skládá z dvou částí. V první části analyzuje vztahy mezi Evropany a muslimskými obyvateli, ale i sociální, politické a kulturní problémy. Prace se zaměřuje na Francii a Německo, země s nejpočetnější muslimskou minoritou v Evropě. V druhé části se zabývá postavením muslimských žen v rámci islámské společnosti. Rozebírá organizace určené pro Muslimské ženy, zkoumá často citovaný problém nošení šátku a v neposlední řadě rozebírá plnohodnotné začlenění muslimských žen do společnosti.
Organizations for Muslim women in the western Europe
Keywords: Klíčová slova: muslimský šátek; spolky a organizace v západní Evropě; integrace; práva žen; názory odborníků; muslimská imigrace; postavení muslimských žen ve společnosti; Keywords: Islamic scarf; associations and organization in the western Europe; integration; women rights; expert opinions; islamic immigration; position of Muslim women in society