Vyšetření včelstev na nosematózu - Brabenec, Jiří (Jihočeská univerzita, 2018)
Nosematóza patří mezi střevní onemocnění včel, které je hojně rozšířené jak po světě, tak i v České republice. Způsobují ji spory Nosema apis a Nosema ceranae. Cílem této diplomové práce bylo vyhodnotit výskyt spor Nosema na území ZO ČSV Bystřice, popsat druhovou variabilitu a posoudit vliv ročního období na výskyt spor Nosema apis a Nosema ceranae. Pro zjištění nakažení včelstev bylo pod mikroskopem vyšetřeno 5 včel z vybraných úlů. U pozitivních vzorků na nosematózu byl molekulárně zjišťován druh spor Nosema. Celkem bylo vyšetřeno 93 vzorků od 15 chovatelů. Vzorky byly odebírány na jaře a v létě roku 2017. Odběry probíhaly jak u malochovatelů, tak i u farmářů s více jak 150 ti včelstvy. Při letním odběru bylo nalezeno více pozitivních včel než při jarních odběrech. Včelaři byli dále posuzováni podle počtu chovaných včelstev. Po následném rozboru získaných vzorků pomocí metody PCR byla v drtivé většině včelstev přítomny spory Nosema ceranae.
Examination of beehives on nosematosis
Keywords: včela medonosná; Nosema spp.; diagnostika; PCR; nosematóza; honeybee; Nosema spp.; diagnostics; PCR; nosematosis