Komenského Labyrint světa a Ráj srdce a Jestřábského Vidění rozličné sedláčka sprostného - Pospíšilová, Jana (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem mé bakalářské práce bude porovnání dvou literárních děl českého baroka - Komenského Labyrintu světa a Ráje srdce s dílem Valentina Bernarda Jestřábského Vidění rozličné sedláčka sprostného. V úvodní kapitole se budu zabývat českým barokem, do nějž tvorba obou autorů náleží. Poté se zaměřím na jejich životy, abych zjistila, co je vedlo k napsání zmíněných děl, a následně obě díla - Labyrint světa a Ráj srdce i Vidění rozličné sedláčka sprostného - rozeberu. Zaměřím se přitom jak na děj, tak na vymezení žánru, jazyka a stylu. Díla poté budu vzájemně porovnávat. Nejdříve se podívám na obecné informace, jakými je rok vydání, publikum, pro nějž jsou díla určena, porovnám předmluvy, jazyk a kompozici děl, jejich žánr, rozčlenění do kapitol, hlavní postavy a jejich průvodce a zobrazení světa. Poté se budu věnovat jednotlivým tématům, která jsou pro Labyrint světa a Ráj srdce a Vidění rozličné sedláčka sprostného společná, například manželství, stav učených, vrchnost, vojáci a rytíři, profese, náboženství, pojetí křesťanů a setkání s Bohem. V závěru své poznatky shrnu. Východiskem mé práce přitom bude studie Milana Kopeckého Čtyři pohledy na labyrint světa.
Komensky's Labyrinth and Jestřábský's Vision
Keywords: Jan Amos Komenský; Labyrint světa a Ráj srdce; Valentin Bernard Jestřábský; Vidění rozličné sedláčka sprostného; Jan Amos Komenský; Labyrinth; Valentin Bernard Jestřábský; Vision