Odpovědnostní účetnictví jako součást odpovědnostního řízení - Doležalová, Adriana (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce je zaměřena na odpovědnostní účetnictví, které slouží k zachycení odpovědnosti jednotlivých hospodářských středisek a zhodnocení jejich výkonnosti. Práce je rozdělená na dvě části. V teoretické části jsou vysvětleny základní pojmy odpovědnostního účetnictví. Praktická část již je zaměřena na aplikaci odpovědnostního účetnictví ve vybraném podniku. Nejprve je charakterizována společnost a její předmět podnikání. Dále je analyzována organizační struktura podniku, na jejímž základě, společně s předmětem podnikání, jsou navržena hospodářská střediska. Za jednotlivé útvary jsou sestaveny výsledky hospodaření a také stanoveny klíčové indikátory výkonnosti sloužící k hodnocení výkonnosti útvarů. Práce by mohla především přispět k případnému rozvoji společnosti.
Responsibility Accounting as a Part of a Responsibility Management
Keywords: Odpovědnostní řízení; odpovědnostní účetnictví; ekonomická a organizační struktura; odpovědnostní útvary; hodnocení výkonu.; Responsibility management; responsibility accounting; economic and organization structure; responsibility centre; performance appraisal.