Geografická témata ve vzdělávacím oboru Výchova k občanství (dle RVP pro základní vzdělávání) - Starec, Jan (Jihočeská univerzita, 2020)
Předkládaná diplomová práce se zabývá tématem mezipředmětových vztahů mezi Výchovou k občanství a Zeměpisem ve výuce na základní škole. Cílem práce je poskytnout přehled těchto interdisciplinárních vztahů mezi oběma vzdělávacími obory. Toho bylo dosaženo pomocí obsahové analýzy tematických celků učiva uvedených v Rámcovém vzdělávacím programu pro základní vzdělávání. Na základě získaných údajů následně autor koncipoval osm modelových výukových jednotek, které byly uvedeny do praxe. Jednotlivé výukovéjednotky byly následně podrobeny evaluaci. Hlavním přínosem práce je nalezení četných kompatibilit mezi oběma obory, které mohou být využity v každodenní pedagogické praxi.
Geographical Themes in Civics (according to Framework Education Programme for Elementary Education)
Keywords: Mezipředmětové vztahy; integrovaná výuka; zeměpis; výchova k občanství; kurikulum; Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání; pedagogická praxe; základní škola.; Cross-curricular relationships; geography; civics; curriculum; Framework Education Programme for Elementary Education; pedagogical practice; elementary school.