Problémy integrace romské menšiny - Jarošová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zabývá negativními trendy, s nimiž se potýká romská menšina. Teoretická část představuje problémy značné části Romů v České republice, a to především v oblastech zaměstnanosti, bydlení, vzdělávání, sociálních služeb a sociálně patologických jevů. Zvláštní pozornost věnuji strategiím integrace. Praktická část mapuje osobní zkušenosti vybraných respondentů s problémy ve výše definovaných oblastech, které brání úspěšné integraci. V závěru srovnávám výsledky vlastního výzkumu se strategiemi, jež by nastartovaly pozitivní změny vedoucí k postupnému odstraňování rozdílů, napětí a nedorozumění mezi Romy a většinovou populací.
Problems of integration of Roma minority
Keywords: Klíčová slova: Romové; romská menšina; většinová společnost; sociální vyloučení; vzdělávání; integrace; strategie integrace; Key expressions: Roma population; Roma minority; majority; social exclusion; education; integration; integration strategy