Hodnocení biologického ošetření osiva vybraných polních plodin - Tichá, Eva (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce je zaměřena na biologické ošetření semen vybraných polních plodin pomocí adheziv v kombinaci s entomopatogenní houbou Metarhizium anisopliae a mykoparazitickou houbou Trichoderma virens. Jako adheziva byla vybrána potravinářská aditiva guarová guma, xantanová guma a karboxymethylceluloza. V rámci experimentů v laboratorních podmínkách bylo hodnoceno procento klíčivosti obilek ječmene jarního, semen řepky ozimé a okurky seté po 24 hodinách a energie klíčení a vitalita v průběhu 2 5 dnů. Adheziva v kombinaci s vláknitými houbami měla pozitivní vliv na růst a vývoj zárodečných kořínků ječmene jarního a růst a vývoj klíčních rostlin u všech testovaných plodin. Proběhlo hodnocení vzcházivosti biologicky ošetřeného osiva v laboratorních a polních podmínkách. Dále byla v diplomové práci ověřována schopnost kolonizace prostředí entomopatogenní houbou M. anisopliae, kdy byla houba do substrátu vnesena pomocí namořených semen. Z výsledků vyplývá, že introdukovaná houba je schopna po určitém čase infikovat larvy Tenebrio molitor a Galleria mellonella.
Evaluation of biological seed treatment of different field crops
Keywords: Klíčová slova: biologická ochrana; biologické ošetření osiva; adheziva; Trichoderma virens; Metarhizium anisopliae; biologická hodnota osiva; Key words: biological protection; biological seed treatment; adhesives; Trichoderma virens; Metarhizium anisopliae; biological seed value