Rastafariánství: gender problematika ve volnočasovém fenoménu reggae - Timmermansová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce se zabývá rastafariánství, gender problematikou a volnočasovým fenoménem reggae, který je prostředkem prezentace identity rastafariánských hudebních interpretů. Začátek teoretické části práce pojednává o identitě, genderových rolích a stereotypech jako o aspektech výchovy. Další část se zabývá atributy rastafariánské identity, historickými kořeny rastafariánů, jejich náboženstvím, životním stylem, specifickým jazykem, gender problematikou a šířením rastafariánství v současném globálním světě. Poslední kapitola pojednává o hudebním stylu reggae z hlediska jeho funkcí, vzniku a mezinárodního vývoje jako současného kulturního trendu. Praktická část práce se zabývý kvalitativním výzkumem za užití metody obsahové analýzy a kódování získaných dat. Cílem výzkumu je popsat gender problematiku explicitně a implicitně obsaženou v hudebních textech reggae a z něj plynoucích žánrů.
Rastafari: gender problematics in the leisure phenomenon reggae
Keywords: rastafariánství; gender problematika; identita; reggae; volný čas; výchova; kultura; životní styl; Rastafari; gender problematics; identity; reggae; leisure; education; culture; lifestyle