Systém odměňování a produktivita lidských zdrojů v podniku - Hanzlíková, Nikola (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem diplomové práce je zhodnotit využívaný systém odměňování a produktivitu lidských zdrojů ve zvoleném podniku. Dále je potřeba na základě zjištěných údajů navrhnout opatření ke zlepšení současného stavu. Na základě sekundárních dat je definován systém odměňování, celková odměna a strategii odměňování. Dále je práce zaměřena na mzdové formy a zaměstnanecké benefity. Kromě toho popisuje faktory ovlivňující produktivitu, její druhy a měření. Také zkoumá oblast řízení lidských zdrojů, vymezení jejích základních pojmů, funkce a strategie. Pro tuto práci je vybrán výrobní závod Mektec Manufacturing Corporation Europe CZ s.r.o. působící v Českých Budějovicích. Nejprve je provedena charakteristika zvoleného podniku. Dále je pozornost věnována aplikovanému systému odměňování a internímu měření produktivity. Zdrojem pro získání potřebných informací jsou veřejně přístupné informace na webových stránkách a osobní konzultace se zaměstnanci podniku. Další krok je provedení analýzy produktivity práce, srovnání vývoje osobních nákladů na nákladech celkových a porovnání tempa růstu produktivity práce s tempem růstu osobních nákladů. Na základě posouzení současného systému odměňování podniku a produktivity práce jsou vytvořeny návrhy a doporučení vedoucí ke zlepšení současného stavu v řešené oblasti.
The remuneration system and productivity of human resources in a company
Keywords: podnik; systém odměňování; produktivita práce; lidské zdroje; company; the remuneration system; employee benefits; labour productivity