Využití hry jako metody k rozvoji kompetence k řešení problémů - Sedláková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá hrou jejími vlastnostmi, kategoriemi, přínosem a je primárně zaměřena na možnosti využití hry jako metody určené pro rozvoj kompetence k řešení problémů. Řeší, jakým způsobem může hra přispívat k učení se řešit problémy. Zároveň upozorňuje na to, že je vhodné využívat ve výchově a vzdělávání (edukaci) i nové metody určené k rozvoji kompetence k řešení problémů, jako např. hru. Proto se práce snaží upozornit na výhody zařazování her určených pro rozvoj kompetence k řešení problémů nejen do předškolní výchovy a školní výuky, ale i do volnočasových aktivit a rodinné výchovy. Dále je v práci podrobně rozebrána kompetence k řešení problémů, jako jedna z klíčových kompetencí. Práce si klade za cíl podrobně seznámit s možnostmi využití hry a herních programů v problematice rozvoje kompetence k řešení problémů.
Game as an instrument of developing competence of problem solving
Keywords: Hra; klíčové kompetence; kompetence k řešení problémů; řešení problémů; rozhodování; tvořivost; výchova; vzdělávání; volný čas.; Game; key competences; competence of problem solving; problem solving; making decision; creativity; education; schooling; playtime.