Význam činnosti MAS Rakovnicko pro rozvoj území - Polák, Jan (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce na téma "Význam činnosti MAS Rakovnicko pro rozvoj území" se ve svém úvodu zaměřuje na problematiku vzniku a vývoje evropské spolupráce. V kontextu vstupu České republiky do Evropské unie pojednává práce o vzniku tuzemské regionální politiky a současných podmínkách čerpání evropských fondů. Samostatným tématem je význam metody LEADER pro rozvoj venkovských oblastí v českých podmínkách a snahy obcí navazovat spolupráci se soukromým sektorem na bázi místního partnerství. O aplikaci zmíněné metody a filozofie se na Rakovnicku snaží Místní akční skupina Rakovnicko, která vytváří pro malé obce potřebné zázemí a podmínky. Cílem této diplomové práce je vytvoření projektu pro městečko Jesenice, který se zaměřuje na podporu rozvoje cestovního ruchu.
Local Action Group Rakovnicko and its importance for the regional development
Keywords: Místní akční skupina; Evropská unie; venkovské oblasti; LEADER; místní partnerství; místní rozvojová strategie; partnerství veřejného a soukromého sektoru.; Local Action Group; European Union; rural districts; LEADER; local partnership; local development strategy; Public-Private-Partnership.