Nutná obrana - Sedlář, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce vytváří ucelený pohled na problematiku a současné pojetí nutné obrany v České republice, jakožto jedné z okolností vylučující protiprávnost, která je vymezena v § 13 zákona č. 140/1961 sb., trestního zákona. Smyslem práce je vytvoření praktické pomůcky občanům naší země, aby věděli jakým způsobem jednat a jak se chovat v situacích, kdy bude bezprostředně ohrožen jejich život, zdraví nebo majetek popř. i další práva a svobody deklarovaná státem, v souvislosti s bezprostředním protiprávním a úmyslným jednáním jiné osoby či osob. V práci budou postupně uvedeny jednotlivé podmínky, které musí splňovat útok (bezprostředně hrozící nebo trvající) i obranné jednání, aby toto následně mohlo být příslušnými orgány posuzováno v mezích nutné obrany. Budou popsána určitá úskalí, která s sebou obranné jednání může přinést a bude zde uvedeno několik zajímavých soudních rozhodnutí, aby bylo patrné, jakým způsobem k této problematice přistupují soudci soudů jednotlivých stupňů. Rovněž zde budou zmíněny některé psychické faktory, které mohou ovlivnit jednání obránce v souvislosti se vzniklou zátěžovou situací, zejména spojená s intenzitou použité síly, popřípadě volbou obranného prostředku použitého k odvrácení útoku. Práce bude rovněž obsahovat pohled na nutnou obranu v souvislosti s instalací automatických zabezpečovacích a zejména obranných zařízení, jejichž používání a instalace není v současné době zákonem nijak upravována. V neposlední řadě bude práce obsahovat pohled do zahraničních úprav nutné obrany. V praktické části budou metodou dotazníku zjišťovány vědomosti a názory občanů na jednání v nutné obraně.
Justifiable offenence
Keywords: Nutná obrana; čin jinak trestný; útok; exces intenzivní; exces extenzivní; obranná zařízení; krajní nouze; subsidiarita