Realizace pohybových činností v mateřské škole - Doležalová, Iva (Jihočeská univerzita, 2008)
Bakalářská práce se zabývá významem a realizací pohybu předškolního dítěte v současném způsobu života, především v současné mateřské škole. V teoretické části se nachází informace o pohybu obecně, jeho významu pro fyzickou a psychickou zdatnost, stručná charakteristika pohybového ústrojí a nervového řízení hybnosti, vše je zakončeno stručným vývojem motoriky. Následuje popis pohybových schopností a dovedností a charakteristika pohybových aktivit ve vztahu k současnému předškolnímu vzdělávání. Posledním bodem je tepová frekvence u dětí předškolního věku a jejich reakce na pohybové zátěže. Praktická část pojednává o měření zmíněné tepové frekvence u dětí předškolního věku a o reakci na vybrané druhy organizace pohybových činností. V závěru práce je seznámení s výsledky výzkumu a doporučení vhodných způsobů realizace pohybových činností v mateřské škole.
Realization of moving aktivity in Kindergarten
Keywords: Pohyb; pohybové aktivity; pohybové schopnosti; pohybové dovednosti; mateřská škola; pohyb předškolního dítěte; srdeční frekvence; intenzita pohybu.; Exercise; Physical Activities; Physical Abilities; Physical Skills; Nursery School; Exercise of Nursery-Age Children; Pulse Rate; Intensity of Exercise