Ošetřovatelská péče po úrazu páteře s následnou plegií z pohledu pacienta a jeho rodiny - Čeloudová, Nela (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce je zaměřena na ošetřovatelskou péči po úrazu páteře s následnou plegií z pohledu pacienta a jeho rodiny. Poranění páteře a míchy je velice vážným postižením, které má vliv na život pacienta. Ke ztrátě motorických, senzorických i autonomních funkcí dochází v závislosti na typ poranění a umístění v segmentech páteře. Ošetřovatelská péče u pacientů se spinálním poraněním je dlouhodobá a složitá jak pro personál, tak pro samotného pacienta. Pro bakalářskou práci byly stanoveny dva cíle. Prvním cílem bylo zjistit, jak je rodina připravena na ošetřování pacientů s plegií po propuštění do domácí péče. Druhým cílem bylo zjistit, jak vnímají pacienti s poúrazovou plegií ošetřovatelskou péči. Bakalářská práce byla zpracována pomocí kvalitativního výzkumného šetření. Technika sběru dat byla realizována metodou polostrukturovaných rozhovorů s pacienty po úrazu páteře s následnou plegií a jejich rodinnými příslušníky. Z výsledků výzkumného šetření vyplývá, že informovanost rodinných příslušníků je malá a podané informace hodnotí jako nedostatečné. Informace chyběly jak po stránce ošetřovatelské, tak úřední. Dále z výzkumného šetření vyšlo, že pacienti s poúrazovou plegií jsou spokojeni s ošetřovatelskou péči a komunikaci sester hodnotí velice pozitivně. Dále vyšlo, že rodina na péči v domácím prostředí byla připravena pouze částečně. Největší komplikace byly hlavně po technické stránce. Tato bakalářská práce nastiňuje informovanost pacientů po úrazu páteře a jejich rodin. Zaměřuje se na péči v domácím prostředí i v nemocnici či rehabilitačním centru.
Nursing care after spinal injury followed by plegia from the view of the patient and his family
Keywords: Ošetřovatelská péče; poranění páteře; poranění míchy; informovanost; komunikace; nursing care; spinal injury; spinal cord injury; awareness; communication