Nástroje aktivní politiky zaměstnanosti - Vydra, Arnošt (Jihočeská univerzita, 2010)
V diplomové práci jsem se snažil objasnit roli jednotlivých nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti v boji proti nezaměstnanosti a zhodnotit, zda aplikace těchto nástrojů v praxi vede ke snížení nezaměstnanosti. Nejprve jsem popsal jednotlivé nástroje aktivní politiky zaměstnanosti obecně včetně jejich právní úpravy a ve druhé části pak provedl analýzu nástrojů APZ v okrese České Budějovice. Danou problematiku jsem se snažil nejen popsat, ale také zodpovědět některé otázky a nalézt vhodná řešení. Snižování nezaměstnanosti lze čelit několika možnými způsoby. Za nejdůležitější považuji cílené a důsledné provádění aktivní politiky zaměstnanosti, jejíž součástí je i poradenství, prevence a kontrola, dále zatraktivnění požadovaných učebních oborů a vytváření speciálních programů pro rizikové skupiny.
Instruments of active labour-market policy
Keywords: nástroje aktivní politiky zaměstnanosti; aktivní politika zaměstnanosti; pasivní politika zaměstnanosti; nezaměstnanost; zákon o zaměstnanosti; rekvalifikace; společensky účelná pracovní místa; veřejně prospěšné práce; instruments of active labour-market policy; active labour-market policy; passive labour-market policy; unemployment; code of employment rate; staff retraining; socially efficient jobs; community service