Snímkování nedonošených dětí pojízdným rtg přístrojem - Dupačová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2011)
Ve své práci se věnuji problematice snímkování nedonošených dětí pojízdným rtg přístrojem. Zaměřila jsem se na skiagrafii hrudníku nezralých novorozenců, na používanou mobilní přístrojovou techniku, na snímkovací techniky, na správný postup provedení snímku, kvalitu rtg obrazu, ale také na radiační ochranu a na radiační zátěž, kterou je organismus novorozence při skiagrafii zatížen. Mým cílem je přenést získané zkušenosti se snímkováním nedonošených dětí mobilním skiagrafickým přístrojem a porovnat kvalitu rtg obrazu a radiační zátěž získané dvěma rozdílnými přístroji a technikami. Porovnání radiační zátěže a kvality rtg obrazu provádím na souboru nezralých novorozenců vyšetřených na Radiodiagnostickém oddělení v Nemocnici Písek a.s. v letech 2007 až 2010. Získané zkušenosti s uplatněním mobilní diagnostické techniky u speciální skupiny nemocných je možné uplatnit v praxi dalších pracovišť, zabývajících se stejnou problematikou.
"Radiographic examination of premature infants using a mobile x-ray unit"
Keywords: Radiační zátěž; radiační ochrana; nezralý novorozenec (nedonošenec); mobilní rtg přístroj; kvalita rtg obrazu; rtg snímkovací technika; rtg snímek hrudníku nedonošence; Radiation protection; radiation load; premature infant; mobile X-ray device; X-ray image quality; X-raying technique; chest skiagraphy of prematurely born children