Zakladatelky českých špitálů 13. století Svatá Anežka a svatá Zdislava - jejich život a dílo - Leitgebová, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem této diplomové práce je popsat život a dílo svaté Zdislavy a svaté Anežky České. V první části jsou zachyceny životopisy obou světic, jejich životní povolání, charitativní a zakladatelské činnost, jejich životní díla. Druhá část práce porovnává rozdíly mezi sv. Zdislavou a sv. Anežkou Českou a naopak zmiňuje jejich společné rysy, dále vyjmenovávám motivaci a zdroj síly sv. Zdislavy i sv. Anežky České k jejich zakladatelské a charitativní činnosti. V závěru práce se věnuji odkazu a aktuálnosti tématu manželství a řeholního života v současnosti.
Founder of Czech hospitals of the 13th century Saint Agnes and St. Zdislava - their life and work
Keywords: víra v Boha; modlitba; zakladatelská činnost; charitativní činnost; manželství; řeholnictví; péče o chudé; uzdravování; blíženecká láska; belief in God; prayer; foundation activity; charity work; marriage; monastic life; care for the poor; healing; love for thy neighbor