Vyhodnocení přístupů k prevenci papillomavirových infekcí u dívek a žen v Českých Budějovicích a proočkovanost studentek ZSF JU proti papillomavirovým infekcím. - Fürstová, Romana (Jihočeská univerzita, 2010)
Lidské papillomaviry, známé také pod anglickým názvem a zkratkou Human Papillomavirus- HPV jsou neobalené, tzv. nahé DNA viry, které patří do čeledi Papoviridae. Jsou to viry, které jsou označovány jako malé nádorové viry. Dnes je známo přes 100 typů lidských papillomavirů, z nichž více než 40 infikuje genitální trakt mužů a žen. Lidský papillomavirus je nejen původcem genitálních bradavic, které jsou známy a popisovány v medicíně již po 2 tisíciletí, ale hraje také významnou roli při vzniku nádorového onemocnění. Od prvních myšlenek o vztahu virové infekce a nádorového onemocnění dospěl vývoj poznání až do současného pohledu na HPV jako samostatný rizikový faktor, a to zejména v patogenezi karcinomu děložního čípku. V patogenezi rakoviny děložního čípku hrají významnou roli papillomaviry typů 16 a 18. Dnes je tedy vědecky prokázáno, že infekce papillomaviry je vyvolávacím faktorem při vzniku karcinomu děložního čípku. Karcinom děložního čípku je v Evropě stále vážným nejen zdravotním, ale i zdravotně- sociálním problémem. Celosvětově je druhým nejčastějším nádorem u žen. Infekce HPV je v současné době nejčastější sexuálně přenosnou chorobou. S nákazou HPV se během života setká až 80% sexuálně aktivní populace, přičemž největší míra prevalence HPV je ve věkové kategorii 18- 25 let. Jde tedy o věkovou kategorii v největším riziku nákazy. Rakovina děložního čípku je po vývoji očkovací látky proti HPV a zavedenému screeningu preventabilním onemocněním. První, teoretická část diplomové práce podává ucelený přehled o problematice papillomavirových infekcí na základě studia odborné literatury. V druhé, výzkumné části diplomové práce jsem se zaměřila na vyhodnocení přístupů k prevenci papillomavirových infekcí a zároveň tak i rakoviny děložního čípku u dívek a žen v Českých Budějovicích a dále na proočkovanost proti HPV u studentek ZSF JU v Českých Budějovicích. Na základě stanovených cílů práce jsem si sestavila hypotézy. Oba dva cíle práce byly naplněny
The evaluation of attitudes towards prevention of papillomaviruses infections in girls and women in České Budějovice and value of vaccination against papillomaviruses infections in students of ZSF JU.
Keywords: Lidský papillomavirus; rakovina děložního čípku; očkování preventivní; prevence; sexuálně přenosné choroby; Human papillomavirus; cervical cancer; preventive vaccination; prevention; sexually transmitted diseases